ماه اول تابستان تمام شد. اغلب ما اول تابستان که میشود شروع به نوشتن لیستی بلندبالا در ذهنمان یا روی کاغذ میکنیم و در آخر هم تابستان را فقط با کار مفید نوشتن یک لیست پایان میبریم. اینکه چطور به برنامههای خود عمل کنیم و ذهن و جسم تنبلمان را به کار واداریم مشکلی است که شاید بهظاهر ساده به نظر بیاید اما درواقع بسیار موضوع سخت و پیچیدهای است. نوشتن از عوامل ذهنی و فرایند مغزی به تعویق انداختن کارها قطعاً حوزهای کاملاً تخصصی است که نیاز به آگاهی از علم روانشناسی دارد؛ اما آنچه ما میتوانیم امروز برایتان انجام دهیم، ارائه چند راهحل ساده برای کنار گذاشتن تنبلی و عمل به برنامههایتان است.
آهسته و پیوسته حرکت کنید
فرض میکنیم برای سه ماه تابستانتان برنامه نوشتن یک تحقیق علمی مثل پایاننامه را دارید. تجربه شخصی من در این موارد که قرار است کاری سخت و حرفهای انجام دهم که زمان زیادی هم نیاز دارد صرف آن شود این است؛ مهمترین اصل در انجام پروژههای اینچنینی فهمیدن اهمیت موضوع پیوستگی و تداوم است. اینکه شما دو روز در هفته مطالعه کنید و در آن دو روز روزی هفت ساعت درس بخوانید مسلماً کار سختتری کردهاید نسبت به وقتی که هر روز هفته دو ساعت از وقت خودتان را به مطالعه اختصاص بدهید. معمولاً در یادگیری و فرایندهای پیچیده مربوط به آن، هر روز درگیر بودن مغز به شما کمک بیشتری خواهد کرد. نکته دیگر این است که این پیوستگی شما را به انجام یک کار روتین هر روزه عادت خواهد داد و متعاقباً در انجام آن تنبلی را کمکم کنار خواهید گذاشت. این ضربالمثل قشنگ فارسی که میگوید «رهرو آن نیست که گهی تند و گهی خسته رود رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود» خودش بهتنهایی یکی از راههای رسیدن به هدف است.
هدفهای کوچک و قابل انجام داشته باشید
درست است که آدمها بهاندازه افق و بلندی سقف آرزوهایشان پیشرفت میکنند اما این را هم فراموش نکنید یک شبه ره صدساله رفتن فرصتی نیست که برای همه ما اتفاق بیفتد. همین اهداف کوچک و نزدیک و تلاش برای رسیدن به آنهاست که باعث میشود بعد از گذشت سالها آدم موفقی باشیم؛ بنابراین مثلاً اگر قرار است برای تابستانتان هدفی مثل مطالعه را در نظر داشته باشید، سعی کنید با توجه به دیگر برنامههای زندگیتان و مهمتر تواناییهایی که از خود سراغ دارید برای آن برنامهریزی کنید. لیستی که از هدفهای امسالتان تهیه میکنید از موضوعاتی باشد که برایتان قابلدسترس هستند. به این شکل هم از انجام دادن آنها لذت خواهید برد و حس خوب عمل کردن به برنامه را تجربه کردهاید و هم اینکه از ناکامی نرسیدن به اهدافتان سرخورده و ناامید نمیشوید.
هرشب برنامه فردایتان را بنویسید
این یکی واقعاً برای خیلی از آدمها حسابی معجزه میکند. بسیاری از مشاوران و روانکاوان معتقدند وقتی شما با نوشتن برنامه فردایتان به خواب میروید، قطعاً فردا باانگیزهتر و هدفمندتر بیدار خواهید شد. واقعاً هم عادت سادهای است که هر شب روی یک برگه برنامه و اهداف فردایتان را یادداشت کنید. اگر میتوانید برای انجام کارها ساعت مشخص کنید که چه بهتر هم خواهد بود. این نوشتن برنامه و عمل کردن به آن، هر ماه گزارشی از فعالیتهای مفیدتان به شما خواهد داد که در درازمدت خودش عامل بسیاری از موفقیتهایتان خواهد بود. حتماً امتحانش کنید.
اینترنت موبایل را پایان شب و آغاز صبح خاموش کنید
اینکه شبها موقع خواب با مرور کردن شبکههای اجتماعی بخوابید، از نظر پزشکی و روانشناختی کار سلامت و صحیحی نیست. شاید این را شنیده باشید که نور آبی صفحه گوشی و مانیتور باعث بیخوابیتان خواهد شد چراکه مغزتان هنوز فکر میکند هوا روشن است و وقت استراحتش نرسیده. گاهی هم دیدن خبرهای ناراحتکننده و یأسآور در فضای مجازی حسابی ذهنتان را درگیر کرده و از خواب راحت شبانه محرومتان میکند. صبحها هم که قرار است از رختخواب کنده شوید واقعاً نیازی نیست اولین چیزی که میبینید صفحه موبایلتان باشد. دیدن خبرهای روز را به ساعتی دیگر موکول کنید. باز کردن صفحه موبایل و دیدن شبکههای مجازی واقعاً ذهنتان را درگیر میکند و زمان را از کف خواهید داد.
بهموقع و منظم بخوابید
واقعاً به بیشتر از هشت ساعت خواب در شبانهروز نیازی ندارید اگر بیمار و نوزاد نباشید! بنابراین اگر بیشتر از 8 ساعت میخوابید در حال هدر دادن زمان مفید زندگی خود هستید. مهم است که مدام ساعت خواب خود را بهم نزنید. اینکه بعضی از ما آدم زندگی در شب هستیم شاید یک واقعیت باشد اما خیلی بهتر است که سعی کنیم حداقل تا صبح بیدار نباشیم. این خلاف ساختار زندگی اکثر آدمها خوابیدن و بیدار شدن واقعاً ناراحتکننده خواهد شد و بعد از مدتی حسابی انرژیتان را میگیرد. سعی کنید سر ساعت خاصی به خواب بروید و بیدار شوید. در مطلب «۱۳ خوراکی معجزهگر برای یک خواب راحت شبانه» برایتان از مواد خوراکی مناسب برای داشتن خواب خوب نوشتهایم. اگر نمیتوانید ساعت خوابتان را تنظیم کنید یا شیفتهای کاری نامنظم دارید و این بینظمی آزارتان میدهد، قرص تنظیم هورمون خواب ملاتونین شاید از کمعارضهترین داروهای خوابی است که میتوانید به خوردنش فکر کنید البته بعد از اینکه تحقیقات کاملی درباره آن انجام دادید.
ممنون از راهنماییتون... به نظرم روشهای خوبی پیشنهاد دادید..